• Binnenstad
  • 12 mei 2022

Sloop parkeergarage en kantoren

Sloop parkeergarage en kantoren start van een nieuwe Spuiboulevard

Op 27 juni gaat de parkeergarage Veemarkt dicht om te worden gesloopt. Voor bezoekers komen er alternatieven, zoals een pendelbus op zaterdag tussen Weeskinderendijk en centrum. Ook de gebouwen van de Belastingdienst en Rabobank worden gesloopt. Dit duurt duurt tot voorjaar 2023. Op deze plek komt het Huis van Stad en Regio aan de Spuiboulevard.
Het Huis van Stad en Regio is het eerste grote bouwproject aan de Spuiboulevard en is in 2025 klaar. Het wordt een plek waar inwoners, ondernemers, partners en medewerkers van de gemeente, Bibliotheek, Sociale Dienst en Dordrecht Marketing & Partners samen werken aan de stad.

Nieuwe Spuiboulevard
Rond de nieuwe Spuiboulevard komt een levendige en groene stadswijk. Een deel van de kantoren maakt plaats voor ruim 500 woningen rond groene hoven. Op andere plekken komt nieuwe moderne kantoorruimte. Op de nieuwe boulevard komt veel groen zodat het een veel prettiger verblijfsgebied wordt. Dit is ook belangrijk vanwege de aanpassing aan klimaatverandering en de biodiversiteit. Fietsers en wandelaars krijgen meer ruimte. En op termijn rijdt doorgaand autoverkeer niet meer over de Spuiboulevard, maar via de Burgemeester de Raadtsingel.

Entree binnenstad
Maarten Burggraaf (wethouder Ruimtelijke Ordening): “We gaan nu echt starten met de herontwikkeling van de Spuiboulevard. Het wordt een mooie groene en levendige entree tot de binnenstad. Een gebied waar je kunt wonen, werken en ontspannen, vlakbij de binnenstad. Het Huis van Stad en Regio is een belangrijk element, het zet een mooie gebiedsontwikkeling in beweging. Het bouwen aan de hele boulevard gaat nog diverse jaren duren, maar daarna kunnen we genieten van een mooie en leefbare nieuwe Spuiboulevard.”

Parkeren en pendelbus
Voordat we kunnen bouwen, moet eerst de parkeergarage Veemarkt worden gesloopt. Bij het Huis van Stad en Regio komt een garage terug voor abonnementhouders en bewoners. Het wordt mogelijk om op piekuren zoals zaterdag deze garage te gebruiken door bezoekers aan de binnenstad. De gemeente wil van het centrum een fijnere plek maken met minder auto’s op straat en meer ruimte voor groen.
Daarom investeert de gemeente in het aantrekkelijk maken van bezoekersparkeren aan de randen van het centrum. Dat kan op de Weeskinderendijk (gratis) of bij het Energiehuis. Met een wandeling of met de bus, de deelfiets of de deelscooter ben je in een paar minuten in het centrum. Vanaf zaterdag 2 juli, als de parkeergarage Veemarkt gesloten is, rijdt er vanaf de Weeskinderendijk van 10.00 tot 18.00 uur een gratis pendelbus naar de binnenstad en terug. Parkeren in hartje centrum blijft mogelijk voor wie dat wil of niet anders kan. Er is plek in garages Achterom, Visstraat, Drievriendenhof en Spuihaven. Maar bezoekers moeten er dan rekening mee houden dat het hier op zaterdagen en bij evenementen wel erg druk is.

Positieve ervaringen
Rik van der Linden (wethouder Verkeer): “De stad groeit. Meer woningen, meer banen, meer verkeer. Een groeiende stad die wel bereikbaar moet blijven en prettig is om te verblijven en te bezoeken. Daartoe moeten we anders naar mobiliteit en parkeren kijken. Zeker in het centrum. Naar het centrum ga je zoveel mogelijk op de fiets of met het openbaar vervoer. Of je parkeert aan de randen van de stad en stapt eenvoudig over op het OV of een deelfiets of -scooter. Veel steden hebben daar al positieve ervaringen mee. Ik ben ervan overtuigd dat we straks met veel trots terugkijken op de gedaanteverwisseling van de Spuiboulevard naar een aantrekkelijk woon- en werkgebied met veel groen en vooral ruimte voor wandelen, fietsen en openbaar vervoer.”

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle actualiteiten
Wonen
23 mei 2024

Gast in eigen stad

VVV Dordrecht organiseert ieder jaar in opdracht van de gemeente Dordrecht speciale kennismakingsmiddagen voor nieuwe inwoners van onze stad. Onder de noemer “Gast in Eigen Stad” worden deze nieuwe bewoners uitgenodigd...
Nieuws
23 mei 2024

de leukste video’s

In opdracht van Dordrecht Marketing & Partners gaat Vera Britt op pad in de binnenstad van Dordrecht. Zij maakt de leukste video’s met nieuws uit de stad, winkelinspiratie, horeca en meer....
Binnenstad
21 mei 2024

Nieuw Dordrecht Maggezien

De tweede editie van het Dordrecht Maggezien is uit! Boordevol inspiratie: update je garderobe naar de lente, genieten op het water, ontdek je eigen stad, proef de smaak van de lente...