• In de media
  • 24 januari 2023

Het water komt

4-delige documentaireserie Het water komt

De NTR heeft naar aanleiding van de 70e herdenking van de Watersnoodramp een vierdelige documentaireserie gemaakt onder de titel Het water komt. Presentator is Winfried Baijens. De vier documentaires brengen met archiefmateriaal en indringende ooggetuigenverslagen in kaart hoe de ramp zich kon voltrekken, hoe van tevoren onvoldoende werd geanticipeerd op het dreigende gevaar en wat we hebben geleerd van de ramp.

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 vindt een ramp van ongekende omvang plaats in Nederland. Door een zware storm in combinatie met springtij gebeurt het schijnbaar onmogelijke: de dijken breken door in Zeeland, West-Brabant, Zuid-Holland en op Texel. Grote delen van West-Nederland komen onder water te staan. Huizen spoelen weg, mensen en dieren verdrinken.
In aflevering 4 op vrijdag 27 januari: Het water komt. Weer, komen de gevolgen van de Watersnoodramp, positief en negatief, komen in deze laatste aflevering aan bod. In deze slotaflevering is er o.a. aandacht voor de Deltawerken, de strijd tegen het water, Dordrecht en de Biesbosch.

Podwalk app brengt geschiedenis tot leven
De Watersnoodramp van 1953 staat niet op zichzelf. Het water loopt als een rode draad door de Nederlandse geschiedenis. Vele plaatsen en regio’s hebben hun eigen watersnoodverhaal. In aanvulling op de serie lanceert de NTR, in samenwerking met de NOS, daarom de podwalk app Het water komt: zeven GPS-gestuurde audiotours met verhalen over steden en dorpen waar heftige watersnoodrampen hebben plaatsgevonden.
Ontdek het verhaal van Dordrecht met de gratis podwalk app Het water komt!
Meer informatie>

Meer over de Watersnoodramp
In januari herdenkt ook de NOS de Watersnoodramp. Winfried Baijens, presentator van Het water komt, is ook de presentator van de herdenking 70 jaar na de Watersnoodramp die de NOS op woensdag 1 februari op NPO 2 uitzendt.
Van 30 januari t/m 6 februari presenteert Herman van der Zandt daarnaast op NPO 1 het dagelijkse NOS Watersnoodjournaal.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle actualiteiten
Evenementen
23 april 2024

Dordrecht komt in Tour sferen

Dordrecht is trots dat de stad onderdeel zal zijn van de Tour de France Femmes avec Zwift 2024. In augustus zal één van de grootste internationale sportevenementen vertrekken vanuit Dordrecht. Op...
Evenementen
08 april 2024

Big Rivers winnaar Nationale Evenementenprijzen

Op 8 april 2024 zijn in Valkenburg de Nationale Evenementenprijzen uitgereikt. Big Rivers is dit jaar bekroond tot het Beste Publieksevenement van Nederland. En daar zijn we als Dordrecht natuurlijk enorm...
Cultuur
08 april 2024

Welkom op hét nieuwe cultuurkanaal van Dordrecht!

De gemeente Dordrecht, cultuurorganisaties uit Dordrecht en Dordrecht Marketing & Partners hebben de handen ineengeslagen om het diverse aanbod van de stad en cultuuragenda nog beter bekend te maken. Vanaf de...