• In de media
  • 24 januari 2023

Het water komt

4-delige documentaireserie Het water komt

De NTR heeft naar aanleiding van de 70e herdenking van de Watersnoodramp een vierdelige documentaireserie gemaakt onder de titel Het water komt. Presentator is Winfried Baijens. De vier documentaires brengen met archiefmateriaal en indringende ooggetuigenverslagen in kaart hoe de ramp zich kon voltrekken, hoe van tevoren onvoldoende werd geanticipeerd op het dreigende gevaar en wat we hebben geleerd van de ramp.

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 vindt een ramp van ongekende omvang plaats in Nederland. Door een zware storm in combinatie met springtij gebeurt het schijnbaar onmogelijke: de dijken breken door in Zeeland, West-Brabant, Zuid-Holland en op Texel. Grote delen van West-Nederland komen onder water te staan. Huizen spoelen weg, mensen en dieren verdrinken.
In aflevering 4 op vrijdag 27 januari: Het water komt. Weer, komen de gevolgen van de Watersnoodramp, positief en negatief, komen in deze laatste aflevering aan bod. In deze slotaflevering is er o.a. aandacht voor de Deltawerken, de strijd tegen het water, Dordrecht en de Biesbosch.

Podwalk app brengt geschiedenis tot leven
De Watersnoodramp van 1953 staat niet op zichzelf. Het water loopt als een rode draad door de Nederlandse geschiedenis. Vele plaatsen en regio’s hebben hun eigen watersnoodverhaal. In aanvulling op de serie lanceert de NTR, in samenwerking met de NOS, daarom de podwalk app Het water komt: zeven GPS-gestuurde audiotours met verhalen over steden en dorpen waar heftige watersnoodrampen hebben plaatsgevonden.
Ontdek het verhaal van Dordrecht met de gratis podwalk app Het water komt!
Meer informatie>

Meer over de Watersnoodramp
In januari herdenkt ook de NOS de Watersnoodramp. Winfried Baijens, presentator van Het water komt, is ook de presentator van de herdenking 70 jaar na de Watersnoodramp die de NOS op woensdag 1 februari op NPO 2 uitzendt.
Van 30 januari t/m 6 februari presenteert Herman van der Zandt daarnaast op NPO 1 het dagelijkse NOS Watersnoodjournaal.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle actualiteiten
Economie
10 januari 2023

Dordtse Informatie Markt

Op woensdag 1 februari zal er in de Kunstkerk een Dordtse Informatie Markt voor ondernemers plaatsvinden. Hier kunnen Dordtse ondernemers tussen 18.00u-21.00u informatie krijgen over o.a. herinrichting Spuiboulevard, hulp bij schulden,...
In de media
19 december 2022

Volg de lichtjes

In het artikel over ‘Winterse Gezelligheid’ in de Telegraaf van 16 december 2022 is de volgende tekst opgenomen: Volg de Lichtjes Sjaal om, muts op, wanten aan en wandelen maar. Trotseer...
In de media
15 december 2022

Blog: 10 x verborgen parels in Dordrecht

In samenwerking met Dordrecht Marketing & Partners hebben twee blogsters van het platform voor Duurzaam Reizen: Honeyguide een tweedaags bezoek gebracht aan Dordrecht. Dordrecht stond allang op het verlanglijstje van de...