• Evenementen
  • 08 augustus 2023

In aanloop naar Open Monumentendagen

Op 9 en 10 september zetten monumenten de deuren wagenwijd open

Evenementen vormen een belangrijk onderdeel van de promotie van Dordrecht. Zij trekken veel publiek naar de stad dat niet alleen komt genieten van het evenement zelf, maar ook kennis kan maken met andere aspecten van Dordrecht. Dordrecht is een echte monumentenstad met meer dan 1000 monumenten en tijdens de Open Monumentendagen openen er deuren die normaal niet geopend zijn voor bezoekers.

Open Monumentendagen is één van de weinige evenementen die Dordrecht Marketing & Partners zowel promoot als organiseert. Het Evenementenbureau Dordrecht, een onderdeel van onze organisatie heeft een deel van de organisatie in handen. Zij hebben de beheerders/bewoners van monumenten benaderd om hun deuren open te zetten en begeleiden het verdere verloop hiervan. De afdeling is druk met de voorbereidingen van een handige brochure met plattegrond waarin alle open monumenten worden beschreven en welke activiteiten er plaatsvinden. De locaties variëren van kerken en musea tot hofjes, bruggen en exposities. Ook horeca gelegenheden in monumentale panden zijn in de diverse routes opgenomen.

Thema en routes
Het landelijke thema voor Open Monumentendagen 2023 is ‘Levend Erfgoed’. Het is dit jaar namelijk twintig jaar geleden dat het UNESCO Verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten. Ter ere van deze gelegenheid zullen we speciale nadruk leggen op de monumenten die het immaterieel erfgoed van Dordrecht vertegenwoordigen en ze op een bijzondere manier zichtbaar maken.
Er is een avontuurlijke kinderspeurtocht ‘levende deuren’ uitgestippeld met miniatuur deurtjes die een eigen verhaal onthullen. Er worden 3 verschillende pocketwandelingen samengesteld met de thema’s levend erfgoed, historische horeca en bomenridders. De wandeling levend erfgoed voert langs reclames en andere overblijfsels van oude, verdwenen beroepen in de binnenstad. De historische horeca wandeling biedt een mix van cultuur en consumeren bij de mooiste horecalocaties in Dordrecht. Tijdens de bomenridders wandeling loopt men langs monumentale bomen zoals de oudste boom van Dordrecht. De bomenridders vertellen onderweg boeiende verhalen over deze bomen.

Speciale activiteiten
Naast de open monumenten en speciale routes worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Men kan genieten van bijzondere artiesten in muzikale monumenten en orgelmuziek in verschillende kerken. Vanaf de VVV zijn er beide dagen gratis rondwandelingen met een gids door de stad en kan men meelopen met een Bruggenwandeling o.l.v. Frits Baarda. Of wandel mee met de Verborgen Parels stadswandeling, een interactieve beleving met enthousiaste gids. Het vakteam Erfgoed Gemeente neemt je mee op ontdekking langs architectuur gebouwd tussen 1965 en 1990.  De stoomsleper  Pieter Boele maakt rondvaarten vanaf het Groothoofd en de fluisterboot Sterling vaart naar de historische griendkeet vanaf het Biesboschcentrum Dordrecht.

De marketing afdeling verzorgt de lokale website https://www.monumentenindordrecht.nl die in aanloop naar het evenement gevuld zal worden met alle bovengenoemde open monumenten, routes, downloads en activiteiten. Ook regelen zijn de citydressing in de vorm van vlaggen bij toegangswegen en op de Open Monumenten.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle actualiteiten
Wonen
23 mei 2024

Gast in eigen stad

VVV Dordrecht organiseert ieder jaar in opdracht van de gemeente Dordrecht speciale kennismakingsmiddagen voor nieuwe inwoners van onze stad. Onder de noemer “Gast in Eigen Stad” worden deze nieuwe bewoners uitgenodigd...
Nieuws
23 mei 2024

de leukste video’s

In opdracht van Dordrecht Marketing & Partners gaat Vera Britt op pad in de binnenstad van Dordrecht. Zij maakt de leukste video’s met nieuws uit de stad, winkelinspiratie, horeca en meer....
Binnenstad
21 mei 2024

Nieuw Dordrecht Maggezien

De tweede editie van het Dordrecht Maggezien is uit! Boordevol inspiratie: update je garderobe naar de lente, genieten op het water, ontdek je eigen stad, proef de smaak van de lente...