• Evenementen
  • 14 september 2023

75 bijzondere monumenten openden hun deuren

Vele bezoekers trotseren de hitte voor de Open Monumentendagen in Dordrecht

De Open Monumentendagen zijn ieder jaar bij uitstek een mooi moment voor een breed publiek van bezoekers uit de stad, de regio en heel Nederland om de historische binnenstad van Dordrecht te ontdekken. Afgelopen weekend openden in Dordrecht 75 bijzondere monumenten hun deuren. In het kader van het landelijke thema ‘Levend Erfgoed’ was er in en rondom de historische binnenstad een uitgebreid programma te ontdekken. Naar schatting waren er 32.000 bezoekers die de hitte hebben getrotseerd om te genieten van de vele monumenten en activiteiten die de prachtige stad Dordrecht te bieden heeft.

Publiekstrekkers
Alle geopende monumenten werden met veel belangstelling bezocht. Zo was tijdens het warme weer het meevaren op de Pieter Boele een groot succes. Ook waren er veel monumenten die aansloten bij het thema ‘Levend Erfgoed’. Zoals bijvoorbeeld de molen Kyck over den Dyck en Distilleerderij Rutte waar de desbetreffende ambacht al jarenlang van generatie op generatie is doorgegeven, maar ook het museum Huis Van Gijn, Biesboschcentrum Dordrecht en De Munt van Holland sloten perfect aan op het thema. Ook dit jaar waren de Grote Kerk en het Stadhuis grote publiekstrekkers.

Bovendien presenteerden talloze eigenaren van gebouwen en vrijwilligers vol trots hun panden en deelden verhalen over zowel hun historie als hun toekomst. Daarnaast waren er veel bezoekers die Dordrecht digitaal hebben ontdekt door gebruik te maken van de app Dordrecht5D.

Muzikale Monumenten
Op zaterdag trokken diverse kerken veel bezoekers met onder andere muzikale programma’s ter gelegenheid van de Nationale Orgeldag. In de binnenstad genoten vele bezoekers het gehele weekend van een gevarieerd muziekprogramma bij Distilleerderij Rutte, bij het Stadhuis, in de tuin van het Dordrechts Museum, in het Hof van Nederland, bij Rebel Rebel en Wijnstraat 88. Het aanwezige publiek heeft vol bewondering genoten van de diverse klanken die de binnenstad dit weekend liet horen.

Speciale activiteiten
De diverse thematische wandelroutes werden opnieuw druk bezocht. Voor de Open Monumentendagen stelde de stadsrondleider en historicus Jaap Bouman speciaal een korte wandeling samen over het levende erfgoed van de stad. Veel bezoekers maakten gebruik van de kans om cultuur en culinair genot te combineren tijdens de historische horecawandeling. Speciaal voor gezinnen was er een kinderspeurtocht naar de ‘levende deuren’. In deze uitdagende speurtocht door de oude binnenstad van Dordrecht gingen vele gezinnen op zoek naar miniatuurdeuren die meer vertelden over de geschiedenis van de bijhorende monumenten. Naast deze wandelroutes, maakten velen de wandeling met de Dordrecht5D-app en werd er volop deelgenomen aan de speciale wandeling ‘lelijk erfgoed’ georganiseerd door Vakteam Erfgoed. Deze wandeling nam de bezoekers mee langs het toekomstige erfgoed van de stad. Tijdens de route zorgden de historische figuren voor onverwachte interacties. Ook bleek het Voorstraat Noord Festival dit jaar opnieuw een groot succes.

Dordrecht kijkt terug op een mooie editie van dit jaarlijkse evenement. De combinatie van bijzondere monumenten met een uitgebreid programma zorgden ondanks de hitte voor een zeer geslaagd weekend. Dit benadrukt nogmaals de aantrekkelijkheid van de Open Monumentendagen in Dordrecht. Volgend jaar vinden de Open Monumentendagen plaats op 7 en 8 september met een nieuw thema.

De Open Monumentendagen in Dordrecht worden jaarlijks georganiseerd door Dordrecht Marketing & Partners, in opdracht van de gemeente Dordrecht.

 

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle actualiteiten
Evenementen
23 april 2024

Dordrecht komt in Tour sferen

Dordrecht is trots dat de stad onderdeel zal zijn van de Tour de France Femmes avec Zwift 2024. In augustus zal één van de grootste internationale sportevenementen vertrekken vanuit Dordrecht. Op...
Evenementen
08 april 2024

Big Rivers winnaar Nationale Evenementenprijzen

Op 8 april 2024 zijn in Valkenburg de Nationale Evenementenprijzen uitgereikt. Big Rivers is dit jaar bekroond tot het Beste Publieksevenement van Nederland. En daar zijn we als Dordrecht natuurlijk enorm...
Cultuur
08 april 2024

Welkom op hét nieuwe cultuurkanaal van Dordrecht!

De gemeente Dordrecht, cultuurorganisaties uit Dordrecht en Dordrecht Marketing & Partners hebben de handen ineengeslagen om het diverse aanbod van de stad en cultuuragenda nog beter bekend te maken. Vanaf de...