• Binnenstad
  • 18 juli 2022

Ideeën voor Huis van Stad & Regio

Stadmakers bruisen van de ideeën voor Huis van Stad & Regio

In 2025 opent het ‘Huis van Stad & Regio’ haar deuren aan de Spuiboulevard in Dordrecht. Het belooft een unieke plek te worden, een plek ván en vóór de stad. Een plek waar je makkelijk binnenloopt om iets te regelen, anderen te ontmoeten of geïnspireerd te raken. Maar ook een plek waar inwoners en organisaties de ruimte krijgen om zelf initiatieven te organiseren die Dordrecht een mooie, bruisende en duurzame stad maken. Een aantal ondernemende en betrokken ‘Stadmakers’ gingen hierover donderdag 14 juli met elkaar in gesprek in de Stadsbibliotheek.

Stel, je mag gebruikmaken van één van de publieke ruimtes van het ‘Huis van Stad & Regio’. Wat zou je dan met en voor de inwoners van de stad organiseren? Dat was de centrale vraag van de co-creatiesessie georganiseerd namens de 4 toekomstige ‘bewoners’ van ‘het Huis’: de gemeente, Bibliotheek, Sociale Dienst Drechtsteden en Dordrecht Marketing & partners. De vier partners willen een deel van het gebouw openstellen voor de inwoners. De ideeën en inzichten van de betrokken ‘Stadmakers’ worden gebruikt als input voor het interieurontwerp.

Samen stappen zetten
Mensen die oog hebben voor hun leefomgeving. Die zélf de handen uit de mouwen steken om iets te verbeteren. Zulke mensen zijn echte Stadmakers. Volgens wethouder Tanja de Jonge (Participatie) kan Dordrecht niet zonder hen. “Inwoners, maatschappelijke organisaties, ondernemers en de gemeente; alleen samen kunnen we stappen zetten voor een leefbaarder en duurzamer Dordrecht”, aldus De Jonge bij de aftrap van de co-creatiesessie. Het ‘Huis van Stad & Regio’ kan volgens haar een verbindende rol spelen. “Wanneer inwoners de openbare ruimten gaan gebruiken om kennis met elkaar te delen en samen initiatieven te ontplooien die Dordrecht en omgeving nog mooier maken, dan is onze missie geslaagd.”

Experimenteerruimte
Missac is zo’n Stadmaker. Hij zet zich op verschillende manieren in voor jongeren, in het bijzonder voor de LHBTQ+ gemeenschap in Dordrecht. Missac: “Ik weet hoe moeilijk het kan zijn om als jongere je plekje te vinden in de maatschappij. Vooral als je worstelt met je eigen identiteit.” Tijdens zijn maatschappelijke diensttijd-project voor jongerenwerk R-Newt organiseerde hij events voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Het zou geweldig zijn als er een vrije experimenteerruimte in ‘het Huis’ zou komen waarin we met verschillende partijen kunnen samenwerken aan nieuwe initiatieven voor de Dordtse jeugd”, aldus Missac.

Spuiboulevard
In 2020 werd het voorstel van het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen als beste beoordeeld door een onafhankelijke jury van deskundigen. Het voorlopig ontwerp is in 2021 goedgekeurd door de gemeenteraad en wordt nu verder uitgewerkt. ‘Het Huis’ is het eerste bouwproject aan de nieuwe Spuiboulevard. Met de sloop van de parkeergarage Veemarkt zijn de eerste werkzaamheden inmiddels gestart.

Dordrecht Marketing & Partners
Dordrecht Marketing & Partners wordt in de toekomst ook één van de “bewoners” van het nieuwe Huis van Stad & Regio. De VVV balie wordt gehuisvest op de begane grond van de locatie en de kantoren in de zogenaamde plint. De verwachting is dat bezoekers en bewoners nog beter geïnformeerd kunnen worden over het toeristisch, recreatief en cultureel aanbod van de stad.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle actualiteiten
Binnenstad
24 november 2022

Toolkit Dordtse December Dagen

Van 9 december t/m 8 januari is het weer tijd voor de Dordtse December Dagen. Naast de lichtjestour van Dwaalspoor is het programma dit jaar completer dan ooit tevoren: Winterpleinen met...
Toerisme
10 november 2022

Succesvolle najaarscampagne

Na een succesvolle voorjaarscampagne, is Dordrecht Marketing & Partners dit najaar gestart met een landelijke imagocampagne. ‘Dordrecht (her)ontdekken’ is dit keer het thema voor deze landelijke najaarscampagne. In Dordrecht kun je blijven...
Evenementen
08 november 2022

Extra exposure tijdens Dordtse Decemberdagen

De Dordtse Decemberdagen komen er weer aan en dit jaar wordt het nog indrukwekkender dan vorig jaar. Van 9 december t/m 8 januari wordt de stad prachtig aangelicht en zijn er...