• Evenementen
  • 07 november 2022

Spotlights On; Bruggen in het licht

Bruggen krijgen vleugels tijdens Spotlights On

Van 14 tot en met 19 november zijn de ogen gericht op de Drechtsteden. Het Drierivierenpunt en vier bruggen over de grote rivieren worden sensationeel verlicht. Ieder met hun eigen verhaal en met superzuinig LED-licht.

De grote lichtbundels vertellen een verhaal vanaf de bruggen tussen Papendrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht en Dordrecht en vanaf de brug De Noord. Het centrale middelpunt is een bijzonder licht ballet op het Drierivierenpunt. Kortom een prachtig lichtspektakel voor kijkers.

Er is ook een aanvullend programma met allerlei activiteiten zoals bijvoorbeeld speciale avond vaartochten. Kijk op www.spotlightson.nl

Wat is de aanleiding?
Ruim zeshonderd jaar geleden deed de Sint Elisabethsvloed Dordrecht overstromen. Om dit te herdenken zullen vier bruggen in de regio en het Drierivierenpunt bijna een week lang een feeëriek lichtspektakel vertonen.

De Sint Elisabethsvloed heeft de regio gevormd zoals deze nu is. Er is toen heel veel geld en energie gestoken in het voorkomen van natte voeten. Het thema is actueler dan ooit. Tijdens Spotlights On wordt stilgestaan bij wat deze regio allemaal in zijn mars heeft om waterproblematiek tegen te gaan.

De verlichte iconen
Drierivierenpunt

Op de drie tegenoverliggende oevers van het drierivierenpunt zijn lampen geplaatst. Op de oever in Dordrecht, gaat de eerste lamp aan. Deze lamp zoekt contact met Papendrecht en Zwijndrecht en ook daar gaat achtereenvolgens een lamp aan. Op elke oever verschijnen steeds meer lampen die contact met elkaar zoeken. Alle lampen samen zorgen voor een prachtig lichtspel dat symbool staat voor de samenwerking en verbondenheid van de Drechtsteden. Samen zijn we sterk, we hebben elkaar nodig en trekken met elkaar op.

Merwedebrug
In Papendrecht is ooit Fokker begonnen met het ontwikkelen van vliegtuigen uitgaande van het water. Dit resulteerde in watervliegtuigen, die vanaf het water kunnen opstijgen en er tevens op kunnen landen. De projectie op deze brug symboliseert dat.
De brug tussen Papendrecht en Dordrecht heeft lampen aan twee zijden en krijgt hierdoor als het ware vleugels geven zodat het lijkt dat de brug gaat vliegen.

Zwijndrechtse brug
Op de spoorbrug tussen Dordrecht en Zwijndrecht worden aan één zijde van de brug op de twee pilaren lichten geplaatst waarvan de heen en weer bewegende stralen het deinende water symboliseren waar de schepen van Zwijndrecht op varen.

Brug over de Noord
Het verhaal van Kinderdijk vertelt dat tijdens de vloed een baby in een rieten mandje wegdreef. Een kat is op het mandje gesprongen en heeft het mandje in evenwicht gehouden en zo de baby gered. Op de plek waar het mandje met de baby aan land kwam is Kinderdijk ontstaan.
De langzaam bewegende lichtstralen die aan weerszijden van de brug schijnen omhoog en langzaam een beetje naar rechts en dan weer naar links bewegen symboliseren het drijvende wiegje dat zachtjes heen en weer deint op het water. De Brug over de Noord bevindt zich tussen Alblasserdam en Hendrik-Ido Ambacht.

Baanhoekbrug
Voor de Elisabethvloed stroomde het water van de rivier aan de andere kant van Sliedrecht. Het natuurgeweld van het water heeft ervoor gezorgd dat na de vloed het dorp aan de andere kant van het water kwam te liggen.
Met de lampen aan beide zijden van deze brug wordt een beweging gemaakt die van de ene naar de andere zijde van de rivier gaat. Het symboliseert waar Sliedrecht vandaan komt en waar het vandaag de dag ligt. De Baanhoekbrug is de spoorbrug tussen Dordrecht en Sliedrecht.

Partners
Spotlights On Bruggen in het licht wordt georganiseerd door Smart Delta Drechtsteden, The Mothership, Dordrecht Marketing & Partners, Deal Drechtsteden en Economic Development Board.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle actualiteiten
Evenementen
08 april 2024

Big Rivers winnaar Nationale Evenementenprijzen

Op 8 april 2024 zijn in Valkenburg de Nationale Evenementenprijzen uitgereikt. Big Rivers is dit jaar bekroond tot het Beste Publieksevenement van Nederland. En daar zijn we als Dordrecht natuurlijk enorm...
Cultuur
08 april 2024

Welkom op hét nieuwe cultuurkanaal van Dordrecht!

De gemeente Dordrecht, cultuurorganisaties uit Dordrecht en Dordrecht Marketing & Partners hebben de handen ineengeslagen om het diverse aanbod van de stad en cultuuragenda nog beter bekend te maken. Vanaf de...
Nieuws
08 april 2024

Havenbedrijf Rotterdam blijft Dordtse initiatieven ondersteunen

Op 4 april 2024 hebben het Havenbedrijf Rotterdam en Dordrecht Marketing & Partners een nieuw driejarig sponsorcontract getekend. De samenwerking tussen beide organisaties, die in 2017 startte, wordt daarmee opnieuw verlengd....