• Evenementen
  • 02 juli 2020

Kerst en Open Monumentendagen krijgen dit jaar in Dordrecht een ander gezicht

Kerst en Open Monumentendagen krijgen dit jaar in Dordrecht een ander gezicht

De Kerstmarkt Dordrecht kan dit jaar vanwege de coronamaatregelen niet door gaan. De organisatie kan gezien de beperkende maatregelen ten aanzien van evenementen de Kerstmarkt niet organiseren op een wijze die recht doet aan het evenement en het concept, maar vooral niet op een wijze die voldoet aan de verwachtingen van inwoners, bezoekers en deelnemers. Het is daarnaast niet realistisch te verwachten dat bij de gebruikelijke bezoekersaantallen aan de eisen van de 1,5 meter samenleving kan worden voldaan. Het evenement trekt jaarlijks meer dan 350.000 bezoekers, uit binnen- en buitenland.

Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besluit, in nauw overleg met de organisator Dordrecht Marketing, met pijn in het hart moeten nemen.

De Kerstmarkt draagt bij aan de aantrekkelijkheid en levendigheid van Dordrecht en is daarmee belangrijk voor inwoners en bezoekers. Het evenement heeft daarnaast ook een enorme economische waarde voor de winkels en horeca in de binnenstad. Om die levendigheid en economische effecten toch zoveel mogelijk te behouden, is naar alternatieven gekeken. Gedacht wordt aan een alternatief programma met activiteiten verspreid over vierdaagse blokken rond meerdere weekenden, met extra activiteiten, zoals muziek en straattheater, extra versiering en verlichting, extra aanbiedingen en speciale openingstijden. De werktitel is ‘Dordtse decemberdagen’. De activiteiten zijn vooralsnog primair gericht op lokale en regionale bezoekers, en niet op de (inter) nationale markt.

Het bestuur van POBD, vereniging van ondernemers in de binnenstad, heeft begrip voor de afwegingen en het besluit. Men is blij dat er over alternatieven wordt nagedacht en geeft daaraan graag te willen meewerken. De eerste contacten om het concept met ondernemers inhoudelijk vorm te geven zijn gelegd.

Open Monumentendagen in aangepaste vorm
Dordrecht is één van de belangrijkste monumentensteden van het land en staat landelijk al jaren in de top van de bezoekersaantallen tijdens de Open Monumentendagen (tweede weekend van september). Besloten is dit evenement wel door te laten gaan, zij het in aangepaste vorm.
Er komen extra activiteiten in de openbare ruimte met wandelingen, speurtochten en het muziekprogramma, maar dan in aangepaste vorm. Er is door de landelijke organisatie een protocol opgesteld. Op basis daarvan wordt in kaart gebracht welke monumenten open zijn. Dat aantal zal uiteindelijk naar verwachting (aanzienlijk) lager zijn dan in de normale jaren. De openstelling en extra activiteiten worden aangevuld met extra digitale onderdelen.

Tijdig weloverwogen besluit
Het college vindt het belangrijk om nu duidelijkheid te geven aan alle betrokkenen. ”Het is een afweging: aan de ene kant staat volksgezondheid voorop en wil je geen risico nemen, aan de andere kant weet je hoe belangrijk dit soort evenementen zijn voor de lokale economie. We denken dat deze keuze aan alle belangen recht doet”, aldus wethouder Maarten Burggraaf.

Zijn collega wethouder Piet Sleeking vindt het belangrijk dat de levendigheid van de binnenstad binnen de mogelijkheden weer wordt gestimuleerd. ”Ik ben blij dat we ook voor Open Monumentendag een goede vorm hebben kunnen vinden. We weten hoeveel mensen daar naar uit kijken.”

Gerben Baaij, directeur van Dordrecht Marketing: ”We zoeken onder de omstandigheden naar de best mogelijke alternatieven, voor bewoners, bezoekers en ondernemers. Daar gaan we met alle betrokkenen gemeente, ondernemers, wijzelf- met veel energie zo goed mogelijk invulling aan geven. De situatie ten aanzien van corona kan nog wijzigen, in positieve of negatieve zin. Maar uitstel van het besluit over de Kerstmarkt is geen optie. De tijd wordt dan simpelweg te kort.”

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle actualiteiten
Corporate
22 juli 2021

Vacature: Campagne Marketeer gezocht!

Dordrecht, bijzonder dichtbij: op deze manier profileren we de stad en verleiden we bezoekers en bewoners om al het moois wat Dordrecht te bieden heeft te komen (her)ontdekken. En wij van...
Evenementen
16 juli 2021

Dordrecht óók evenementenstad tijdens Corona

Ondanks de onzekere tijden en de steeds veranderende maatregelen die de COVID-pandemie met zich meebrengt, hebben er gelukkig toch evenementen doorgang kunnen vinden in Dordrecht. Zo vonden er tijdens het Bachfestival...
Evenementen
10 juni 2021

De Dordtse Decemberdagen vervangen opnieuw de Kerstmarkt Dordrecht

De feestmaand december krijgt in Dordrecht ook dit jaar een bijzondere uitstraling. Onder de noemer Dordtse Decemberdagen zijn er verschillende activiteiten om de binnenstad extra sfeer te geven. Het is de...